Azospermi rahatsızlığı çocuk sahibi olamayan erkeklerde en çok görülen durumlardan biridir ve tedavisi mümkündür.
Tedaviyle ilgili bilgi için formu doldurun, sizi arayalım
* Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. şahıslarla paylaşılmaz.
Bilgi & Danışma Hattı
Azospermi, erkeğin menisinde canlı sperm hücresi bulunmaması durumudur.
Bu hastalığın tedavisindeki başarı oranı altında yatan sebeplere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ama şu unutulmamalıdır ki, azospermi olup uygulanan farklı tedavi yöntemleriyle çocuk sahibi olabilen pek çok hasta bulunmaktadır.
Tedavi yöntemi belirlenmeden önce hastanın sperm analizi, hormon tahlilleri, kanallarında tıkanıklık olup olmadığını gösteren test sonuçları ve genetik tahlilleri incelenir.
Geleneksel tıp, bu rahatsızlık için hormonal bozukluklar hariç cerrahi operasyon önermektedir. Erkekte canlı hücre yoksa mikrotese denilen bir ameliyatla testislerden bir doku örneği alınarak içerideki dokuda canlı sperm hücresi olup olmadığına bakılır. Eğer canlı hücre bulunursa bununla birlikte hasta tüp bebeğe yönlendirilir. Canlı hücre bulunmazsa tüp bebeğin de herhangi bir anlamı yoktur.
Azospermi için etkili tedavinin olduğu sahalardan biri Fitoterapidir. Fitoterapide azospermi için farklı tıbbi tedavi metotları uygulanır. Azospermiye sebebiyet veren soruna göre tedavi protokolü takip edilir. Amaç hastayı sadece çocuk sahibi yapmaya çalışmak değil, aynı zamanda hastanın iyileşmesini de sağlayarak doğal yollardan çocuk sahibi olmasını temin etmeye çalışmaktır.
Günümüzde tese ameliyatından önce fitoterapi yöntemleriyle doğal yollardan çocuk sahibi olmaya çalışan azospermi hastalarının sayısı oldukça fazladır.
Azospermiye neden olan iki ana faktör var. Bunlardan birincisi vücutta üretilen spermin kanallarda meydana gelen tıkanıklıktan dolayı dışarı çıkamaması. Bir diğeri ise vücutta sperm üreten bölgenin üretimini bozan bir başka durumun varlığı.
Hastaların her iki durumda da tedavisini başarıyla tamamlama ve çocuk sahibi olma imkanları vardır.
Azospermi rahatsızlığı illa ki belirti verecek diye bir kaide yoktur. Hiçbir belirti vermeyebilir. Ama azospermi olan hastaların genelinde şu belirtiler vardır:
– Cinsel isteksizlik
– Sertleşme sorunu
– Yumurtalıkların etrafında şişlik
– Saçlarda ve vücut tüylerinde dökülme ve azalma
Azosperminin teşhisi spermiyogram testi (sperm testi, semen analizi) ile mümkün olmaktadır. Kişiden alınan meni örneği laboratuarda analiz edilerek, alınan numunede canlı sperm hücresinin olup olmadığına bakılır.
Normal sperm sayısı mililitrede en az 15 milyon, toplamda ise en az 39 milyon olması gerekir. Sperm sayısı sıfırdan büyük ve bu değerlerden küçükse bu duruma oligospermi yani sperm azlığı denir. Ama kişide hiç canlı sperm örneğine rastlanmazsa bu durum azospermidir.
Azospermi kendi kendine düzelebilen bir rahatsızlık olmadığı için muhakkak tedavi edilmesi gerekir.
Yeşilova Mah. Yeşilova Yan Yolu. Engin Plaza Kat:1 D:1, 34295 Küçükçekmece/İstanbul
0507 464 09 09
0212 603 91 29
Dr. Hakan Özkul
Bilgi & Danışma Hattı